Pages

Benetton HQ Tehran by AquiliAlberg

Competition entry by Milanese Architects AquiliAlberg

aquilialberg_tehran_01a

All images and information courtesy of AquiliAlberg; © by AquiliAlberg Architects

The designers of AquiliAlberg have sent us their design for the Benetton headquarters competition – we share it with you on desMena:

An office design that receives its identity from interweaving form and structure

In Persia, language has a powerful symbolic narrative function, that not only explains the power of charm, but also the typical, the recurrence of certain symbols which are dotted legend, poetry, textiles, the thumbnails until you arrive to architecture. →click here for more

Tripoli Congress Center designed by Tabanlıoğlu Architects

A building that is in harmony with its “place” in terms of natural resources and cultural heritage

tabanlioglu_tripoli_congress_00

All images and information courtesy of Tabanlıoğlu Architects; © by Tabanlıoğlu Architects; see detailed credits at the end of this post
Strong but humble this structure finds its expression in clarity and sincerity

Presidential Representative

Following the economic revival, an intensive urban and architectural movement began in Libya; new innovative and prestigious buildings in Tripoli started to signify the development, power and contemporary style.

→click here for more

Darat King Abdullah II, by Delugan Meissl Associated Architects

A performing arts centre for the Jordanian capital Amman, designed by Austrian architects Delugan Meissl.

dmaa_darat_king_abdullah_II_02

All images and information courtesy of Delugan Meissl Associated Architects; © by Delugan Meissl; See project details below for detailed credits.

Delugan Meissl architects have sent us some information on their performing arts centre project in Amman, Jordan and we are delighted to share it with you on desMena.

An open gesture that adapts to its special context

Proposed at a prime location in the heart of the Jordanian capital, the complex is planned to house all types of performing arts. Conceived as a place to rehearse, discuss, teach, study and perform, the complex is to become the premier venue for theatre, music and dance performances and education – a vital element of the cultural life and identity of Amman and all of Jordan.

→click here for more

Jellyfish House in Adailiya, Kuwait designed by AGi Architects

Quietness and delicacy of form and movement designed by the Spanish-Kuwaitian design firm

agi_jellyfish_house_08

All images, plans and information courtesy of AGi Architects; © by AGi Architects

The playful essence of the tentacles mediates a smooth transition between the various spaces

The driving forces behind the design of the jellyfish house are its restricted site situation and the clients’ habit of living. The house is enclosed by three adjacent plots freeing only one street facing façade. There is one large park located in front that constitutes a buffer zone in between the plot and the house opposite.
The ideal response to such site conditions would be to construct a U-shaped building that opens towards the street, however such form would provide complete exposure, and since the client is of a reserved nature a modified alternative was advocated. →click here for more

Skywalks in King Abdullah Financial District, Riyadh by Henning Larsen Architects

A network of footbridges envisioned by Henning Larsen Architects to minimize private motoring in the new King Abdullah Financial District.

henning_larsen_skywalks_riyadh_00

All images and information courtesy of Henning Larsen Architects; © by Henning Larsen Architects

Winning design of an international competition by Danish Architects Henning Larsen
Skywalks in King Abdullah Financial District

The vision behind Henning Larsen Architects’ masterplan for the new financial district in Riyadh is to create a modern, sustainable city based on a minimum of private motoring.

From the decentralised parking garages, a monorail brings people to six different stations in the new district. A network of footbridges – so-called Skywalks – departs from the stations and connects the various buildings in the area.
→click here for more

Mermaid 2.0 – a maritime lifestyle concept designed by JDS

Julien De Smedt Architects design an all inclusive resort for the Middle East

julien_de_smedt_mermaid_01

All images and information courtesy of JDS – Julien De Smedt Architects; © by Julien de Smedt Architects
A Wellness Island formed by a large valley of terraced gardens.

Wellness Island is an all inclusive resort in the Middle East where tourists enter through an exclusive marina and beach. With various levels of retail and a wellness spas, the island’s under belly contains all the core program for both the spa and marina. Above exists a large valley of terraced gardens, which form the hotel and service apartments. Each unit has a panoramic view of the entire area. Wellness Island is all about experience. →click here for more

Apartment No.1 in Mahallat designed by AbCT

A contemporary residence that blends uniquely with its surroundings designed by AbCT (Architecture by Collective Terrain)

ramin_mehdizadeh_mahallat_14

All images and information courtesy of AbCT; © by AbCT; Images by Omid Khodapanahi; see detailed credits at the end of this article
The project utilizes recycled stone to connect with local traditions in a modern sustainable way.

This project is built in Mahallat, a small town in the center of Iran, where more than 50% of the economy is engaged in stone cutting business. By recycling left-over stones from Mahallat’s main stream of business, we are able to connect ourselves and our project to the unique context of the town.

→click here for more

Black & White House in Yarmouk, Kuwait designed by AGi Architects

A labyrinth of light outer spaces united by a dark band of natural stone

agi_black_and_white_06

All images, plans and information courtesy of AGi Architects; © by AGi Architects; Images by Nelson Garrido
Volumetric spaces and dramatic light wells provide new spatial and visual experiences on every visit

These six houses on three adjacent plots should be noticed for their bold black and white facade with far from being a decorative element reveals the very nature of this project. Not a solid block but a labyrinth of outer spaces communicated with the dark stone cladding ribbon flowing from one to the other in 3 directions and provide natural light and cross ventilation in the houses at different levels. →click here for more

The Villa K, Marrakesh by Studio Ko

A silent block of earth on the edge of a sloppy land.

studio_ko_vk5_01

All images and information courtesy of Studio Ko; © by Studio Ko; All images by Daniel Glaser

The Villa K, Tagadert Berber Village, Marrakesh

The Villa K was designed with a true respect towards its landscape. The land, a long North-South stripe of rocks and sand, with a slope on both sides, gentle to the south and steep to the west, creates a strong matrix for the project.

→click here for more

Centre de Formation aux Métiers du Développement Durable, Marrakech by Studio Mikou

“A raised building, composed of crosswise bands, suspended in mid-air between courtyards
and gardens”

marrakech_mikou_00

All images, graphics and information courtesy of Mikou design studio; © by Mikou design studio; see detailed project credits at the end of this article
“A lively succession of barrel vaults that create a dynamic landscape”

Studio Mikou have sent us information about their latest project in the Mena region – the Sustainable Development Vocational Training Centre in Marrakech. As usual we share this project with you on desMena design magazine:

The Centre de Formation aux Métiers du Développement Durable [Sustainable Development Vocational Training Centre] is designed as a place of teaching, research and information to bring together all the various players involved in construction. Located at the entrance to the town of Chwitter, on the main road from the site to Marrakech, it has an almost institutional urban status that distinguishes it from surrounding constructions.
To highlight the special status of this Training Centre and give it a clearly identifiable urban and landscape image, we decided to raise the building, to free the space on the ground and create transparency and depths of field on the site.

→click here for more